Metafizika cijevi

Standardno

Desavaju se slucajevi fizicke i slucajevi mentalne prirode. Ljudi sasvim odbijaju postojanje ovih posljednjih: o njima se nikada ne govori kao o motoru razvoja. A nista nije tako bitno za ljudski razvoj kao sto su neocekivani mentalni slucajevi. Mentalni slucaj je cestica prasine koja zaluta u ostrigu mozga, uprkos zatvorenoj skoljci mozdane kutije. Odjednom, ugrozena stranom tvari koja se u nju uvukla, njezna materija u srcu lobanje se pomjera, buni; ostriga koja je u miru vegetirala, ukljucuje alarm i trazi zastitu. Izmislja divnu materiju, sedef, kojom obavija uljeza- cesticu da bi je sa sobom sjedinila i tako stvorila biser.

Nekada se desi da sam mozak proizvede neocekivano: takvi slucajevi su najtajanstveniji i najopasniji. Jedna vijuga sive materije, bez razloga, radja neku strasnu ideju, zastrasujucu misao- i, za jednu sekundu, mir duha zauvijek nestaje. Virus dejstvuje. Nemoguce je zaustaviti ga.

Tada, prisiljeno i prinudjeno, ljudsko bice izlazi iz svog mrtvila. Na neformulisano i strasno pitanje koje se na njega srucilo, trazi i nalazi hiljadu neodgovarajucih odgovora.

Pocinje da hoda, da govori, zauzima stotine nepotrebnih stavova pomocu kojih misli da ce se izvuci.

Ali, ne samo da se ne izvlaci, vec svoju situaciju jos pogorsava. Sto vise govori, manje razumijeva, i sto vise hoda, vise u mjestu tapka. Uskoro ce zazaliti za svojim larvalnim zivotom, ali to nece priznati.

Pa ipak, postoje neka bica koja ne podlijezu zakonima evolucije, kojim se ne desava neocekivan fatalni slucaj. To su klinicke biljke. One interesuju ljekare. U stvari, ti slucajevi su ono sto bismo mi voljeli da budemo. Za lose funkcionisanje bi trebalo da bude odgovoran zivot.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s