Tumacenje pada

Standardno

Svako je od nas rođenjem donio izvjesnu količinu čistote, kojoj je bilo suđeno da se izopači u dodiru s ljudima, kroz ogrješenje o samoću. Jer svako od nas čini sve što može samo da ne bi ostao prepušten samome sebi. Bližnji nije neizbježnost, već zamka pada. Nesposobni da sačuvamo čiste ruke i neiskvarena srca, mi sebe skrnavimo tuđim iznojavanjima, valjamo se po blatu, željni gadosti i lakomi za kugom, jednoglasno rokćući u brlogu. I kad počnemo da sanjarimo o morima pretvorenim u svetu vodicu, već je odveć kasno da zaplivamo, – prevelika iskvarenost sprječava nas da u njih zaronimo: isuviše je svijet opustošio našu samoću; tuđi tragovi na nama postali su neizbrisivi.
Od svakolikih živih stvorenja jedino čovjek budi postojanu odvratnost. Zazor što ga izaziva životinja prolazan je; on ne dozrijeva u mišljenju, dok bližnji opsijedaju naša razmišljanja, prodiru u mehanizam naše ravnodušnosti prema svijetu da bi nas učvrstili u odbijanju i nepristajanju. Poslije svakog razgovora, u kome istančanost odaje stupanj jedne civilizacije, kako da ne zavapimo za Saharom, kako ne zavidjeti biljkama ili beskrajnim monolozima životinjskog carstva?
Ako je tačno da svakom riječju pobjeđujemo ništavilo, mi time, takođe, sve dublje potpadamo pod njegovu vlast. Umiremo srazmjerno broju riječi koje razbacujemo svuda oko sebe… Oni koji govore nemaju tajni. A svi govorimo. Izdajemo se, krčmimo dušu; svako se, kao dželat neizrecivog, upinje da uništi sve tajne, počev od sopstvenih. Nađemo li se s ljudima, tada se zajednički unišavamo jurišajući prema praznini, bilo time što razmjenjujemo ideje, bilo što se ispovijedamo ili spletkarimo. Radoznalost je izazvala ne samo prvi pad, već i bezbrojna svakodnevna posrtanja. Život i jeste ta nestrpljiva težnja ka padu, ka obeščašćenju djevičanskih samoća duše putem dijaloga, iskonska i svakidašnja negacija Raja. Čovjek bi trebalo da osluškuje jedino sebe u beskrajnoj ekstazi nesaopštive Riječi, te da iskiva riječi za svoje čutnje i stvara zvučne akorde onako kao mu se kad prohtije. Ali, on je vaseljenski brbljivac; on govori u ime drugih; njegovo ja voli prvo lice množine. A onaj ko govori u ime drugih vazda je prevarant. Političari, reformatori i svi oni koji su našli kakav opšti izgovor – varalice su. Jedino laž umjetnika nije potpuna, jer on izmišlja samo sebe. Izuzmu li se tonjenja u nesaopštivo, i govorni zastoji koji dolaze iz nijemih, neutješnih uzbuđenja, život je tek pusta dreka u prostoru bez koordinata, a vaseljena – geometrija pogođena epilepsijom.

 

Kratak pregled raspadanja- Cioran

Oglasi

3 responses »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s