Jean Baudrillard- Simulakrumi i simulacija

Standardno

Precesija simulakruma

 

Simulakrum nije nikad ono sto prikriva istinu,nego istina prikriva da je nema.

Eklezijast

 

Ako smo nekada mogli najljepšom alegorijom simulacije smatrati Borhesovu basnu u kojoj kartografi carstva izrađuju njegovu kartu tako detaljno da ona na kraju veoma tačno pokriva cijelu teritoriju ( ali se opadanjem carstva ta karta malo po malo krza i propada, tako da se od nje mogu razabrati još samo neki parčići u pustinji- pri čemu metafizička ljepota te upropašćene apstrakcije svjedoči o gordosti po mjeri carstva i trune kao crkotina koja se vraća supstanci tla, pomalo kao što se kopija na kraju, stareći, poistovjećuje sa stvarnim)- ta je basna za nas prevaziđena i posjeduje još samo diskretni šarm drugorazrednih simulakruma.

Danas apstrakcija nije vise apstrakcija karte, duplikata, ogledala ili koncepta. Simulacija nije više Predstava neke teritorije, nekog referencijalnog bića, neke supstance. Ona je proizvodnja, pomoću modela, nečeg stvarnog bez porijekla i stvarnosti: nečeg nadstvarnog. Teritorija više ne prethodi karti i ne nadživljava je. Sada karta prethodi teritoriji- kao precesija simulakruma- ona je ta koja začinje teritoriju tako da- ako se treba vratiti pomenutoj basni- danas ostaci teritorije polako trunu na površini karte. Ostaci stvarnog, a ne karte, još postoje tu i tamo u pustinjama koje ne pripadaju carstvu, nego su naša pustinja. Pustinja samog stvarnog.

U stvari, basna je neupotrebljiva čak i kada je obrnemo naopačke. Možda još jedino ostaje alegorija carstva. Jer današnji simulatori sa istim imperijalizmom pokušavaju da poistovjete stvarno, cjelokupno stvarno, sa svojim modelima simulacije. Ali ne radi se više ni o karti, ni o teritoriji. Nešto je nestalo: ona suverena razlika između jednog i drugog koja je predstavljala čar apstrakcije. Jer, razlika je ono što čini poeziju karte i čar teritorije, magiju koncepta i čar stvarnog. Ono imaginarno u predstavi, što kulminira i što u isti mah propada u ludom projektu kartografa neke idealne prostorne podudarnosti između karte i teritorije, nestaje u simulaciji- čija operacija sad više nije nimalo spekularna ni diskurzivna, nego nuklearna i genetička. Tu nestaje sva metafizika. Nema tu više ogledala bića i privida, nema stvarnog i njegovog koncepta. Nema više zamišljene koekstenzivnosti: dimenzija simulacije je genetička minijaturizacija. Stvarno se proizvodi polazeći od minijaturizovanih ćelija, matrica i memorija, modela upravljanja- i, polazeći od toga, može i da se reprodukuje bezbroj puta. Ono više ne mora biti racionalno, budući da se više ne mjeri po nekoj idealnoj ili negativnoj instanci. Ono je još samo operacionalno. U stvari, to više nije nešto stvarno, pošto ga više ne obavija ništa imaginarno. To je nešto nadstvarno, proizvod sinteze ostvarene zračenjem kombinatorijskih modela u nekom natprostoru bez atmosfere.

U tom prelazu neki prostor čija zakrivljenost ne pripada ni stvarnom, ni istini, era simulacija, dakle, započinje izvjesnom likvidacijom svih referencijala, ili- što je još gore: njihovim vještačkim vaskrsavanjem u sistemima znakova, materijala sprovodljivijeg od smisla koji se nudi svim sistemima ekvivalencija, svim binarnim opozicijama, svakoj kombinatorijskoj algebri. Ne radi se više o imitaciji ni o dupliranju, pa čak ni o parodiji. Radi se o zamjenjivanju stvarnog njegovim znacima, to jest, o jednoj operaciji odvraćanja od svakog stvarnog procesa njegovim operatornim dvojnikom, meta-stabilnom, programatskom, nepogrešivo označavajućom mašinom, koja nudi sve oznake stvarnog i ostvaruje kratke spojeve svih njegovih peripetija. Stvarno neće imati nikad više priliku da se proizvede- to je vitalna funkcija modela u jednom sistemu smrti, ili, bolje rečeno, anticipiranog uskrsnuća koje više ne ostavlja nikakvu šansu samom događanju smrti. To nadstvarno sada je već zaštićeno od imaginarnog i od svakog razlikovanja između stvarnog i imaginarnog, ostavljajući još mjesto jedino orbitalnom vraćanju modela i simuliranom stvaranju razlika.

 

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s