Ljubav koja je svakoga jutra godinu dana starija

Standardno

Naravno, Minotaj ima pravo. Naš razgovor u trpezariji jeste bio Šekspir. Magbet, prvi čin, scena sedma.

Ja sada pokušavam da ispod onog svog osmijeha koji ujeda, sprovedem nad Minotajem postupak koji bi se uslovno mogao nazvati liječenje. Liječenje naše oboljele ljubavi, koja je svakoga jutra godinu dana starija. Kako se ljubavi ne liječe po bolnicama i hirurškim dvoranama, pogotovo ne u ratu, obratila sam se vračima.

Neke načine liječenja već sam okušala i odbacila kao nedjelotvorne. Uprkos svim mojim naporima Minotaj me više ne poznaje i zaboravio je čak i moje ime. Misli da sam mu sluškinja, sestra ili nešto tako. Više ne čuje šta mu govorim. Pod bombama na mene njemu se više ne diže. A ni na neku drugu ženu. Ko je prodjenuo svoj život kroz srce kao konac kroz iglene uši, razumjeće zašto ja činim sve moguće da Minotaja vratim sebi. Ko nije protnuo svoj život kroz srce kao iglene uši, neće razumjeti.

Način koji sada primjenjujem, jedva da sam mogla zamisliti kada sam počela da ga vidam. To više i ne liči na liječenje u uobičajenom značenju riječi. To je spor i mukotrpan posao. Cilj one vježbe sa Šekspirom bio je da se Minotaj bar tokom te vježbe izmjesti iz svoje mržnje na budućnost i prebaci u bilo koje drugo vrijeme i mjesto, u ovom slučaju Magbetovo. To bi bio prvi korak na putu njegovog povratka meni. Korak od mržnje ka ljubavi.

Ali stvari nisu krenule glatko. Prije neki dan konačno se pokazalo da kura sa Šekspirom nije dovoljna. Na javi više nisam mogla da utičem na njega. Bliža sam mu dok spava, nego dok je budan. Nije ni čudo. Na javi Minotaj je počeo da prati iz sata u sat ratna zbivanja. Ujutru je kupovao novine- ”Politiku”, ”Blic” i ”Danas” pa je upoređivao njihove izvještaje o bombardovanju. Uveče je na televiziji hvatao naizmjenično BBC, Studio B, hrvatske kanale, CNN ili BK. Noću je pratio radio vijesti Studija B i vijesti koje su se mogle dobiti preko elektronske pošte, u kasne sate radio Crne Gore ili sajtove War against Yugoslavia INET i CNN na Internetu. Bio je van sebe slažući danonoćno kockice. Spavao je sa bubom tranzistora u uhu. Umio je tačno napamet da kaže šta je, gdje i kad porušeno od mostova do sela. Nisam više znala kako da ga iščupam iz tog dvostrukog rata, rata koji je buktao oko nas i rata koji se kao u razbijenom ogledalu ponavljao u njemu. Bojao se požara u susjedstvu koji bi zahvatio i nas, ili još više otrovnih oblaka koji su se dizali iznad razorenih postrojenja u Pančevu, ili ekološke katastrofe ako NATO bombarduje Barič.

Morala sam da pređem na dodatni postupak koji moj vrač zove ”liječenje snovima”.

U snu niko nema ime. Zovni usnulog tuđim imenom, ako je muško možeš i ženskim, probudiće ga tvoj glas, a ne njegovo ime. Zato veliki upliv na sanjača imaju riječi koje mu se kazuju pošto je zaspao i izgubio ime, dakle, riječi ubačene pravo u san. U zavisnosti od toga šta mu se šapuće ili čita dok spava, njegove misli se mijenjaju. U tome je ležala mogućnost da se Minotaj promijeni bar dok je van jave. Tako sam počela svake druge večeri, čim zaspi, da rasklapam neku knjigu i da mu čitam. Tiho, skoro na uho, pazeći da ga ne probudim, čitala sam mu po jednu stranicu. Kao lama što čita nad umirućim svoju knjigu, sjedim uveče ja nad usnulim Minotajem i čitam naglas našoj ljubavi koja umire. A napolju nad nama šište rakete. Kad ih pogodi protivavionska artiljerija, čuje se kao da se u nebu cijepa ogromni metalni rupičasti sag. Ako udare blizu, Minotaj se budi i moja vježba je propala. Ako ne, nadam se da mu je u uhu nešto ostalo. Kap ljudske riječi, umjesto kap nečije smrti.

To je bila igra na sreću. Ukratko, preporučeno mi je da mu čitam priče o čuvenim parovima. Ne samo ljubavnim.

Čitala sam, dakle, dok su padale bombe na Beograd, na Zemun, Novi Sad, na Sombor, Niš, na Kosovo, Prištinu, na Crnu Goru… Čitala sam nadohvat ruke prepuštajući slučaju da nam pomogne, legendu o Putifaru i njegovoj ženi, o Abelaru i Heloizi, o Davidu i Golijatu, o Gogenu i Van Gogu, o Geteu i Helderlinu, o Vuku i Mini Karadžić, njegovoj kćeri, o kosovskom knezu Lazaru i carici Milici, o Tesli i njegovoj mački. Čitala sam Kavafija, Zlatoustog, Kortasara, Jovana Damaskina, Kalvina, Dostojevskog, ili svetog Ćirila. Čitala sam na srpskom, na engleskom, grčkom ili ruskom. Jezik u stvari nije bio važan. U snu čovjek razumije sve jezike, san je predjezička institucija. Tako je to trajalo oko dvije sedmice. U međuvremenu oboreni su mostovi u Novom Sadu na Dunavu i razorena zgrada nekadašnjeg centralnog komiteta na ušću Save. Minotaj je čuo proročanstvo da će u Beogradu biti najteže između dva snijega i stalno je pratio vremenska predviđanja u nadi da će se proljeće okrenuti (kao što je bilo aprila 1941) i da će opet pasti snijeg. Ali, sijalo je sunce. Na moj očaj, on i dalje nije pokazivao znake zainteresovanosti za mene ni na javi ni u snu. Pod trbuhom mu je bujao ogoroman žbun kose tako da je mokrio kao kroz travu, ali štiva u njemu nisu pokrenula nikakav ljubavni prohtjev. Jer i u slučaju umiranja ljubavi, isto je kao i u slučaju smrti čovjeka- umrli odlučuje hoće li slušati lamu koji mu čita knjigu, illi ne.

Visoko nad nama javlja se još jedna, nova, do sada neupotrijebljena noć, djevičanski čista, mirisava i puna Natovih bolida i drevnih zvijezda koje prvi put svjetlucaju kao ljudske misli u ovom novom mraku. Tamo je negdje među njima i Minotajeva misao. Kako je otkriti nevidljivu? Kako je vratiti meni? Pred našim očima s druge strane rijeke velika kugla svjetlosti bešumno slijeće na zemlju, a za njom dolazi gromoglasna eksplozija iz koje izrasta veliko drvo dima. Ono se brzo i naočigled grana i raste ka nebu kroz noć.

Zvezdani plašt

Milorad Pavić

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s